Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

5 Başarısız Yatırımcı Profili

13.02.2017
570

İster kısa vadeli ister uzun vadeli yatırımlarda olsun, tecrübeli ya da tecrübesiz pek çok yatırımcı zaman zaman hatalar yapabiliyor. Yapılan hataların sebepleri sorgulanmadıkça ve yapılmaya devam ettikçe ise karşımıza başarısız yatırımcı profilleri çıkıyor. Başarısız borsa yatırımcıları ya da diğer yatırım araçlarını kullanan yatırımcıların hatalarını sıraladığımız içeriğimizde, yatırım yaparken kaçınmanız gereken noktalara değineceğiz.

Duygusal Yatırımcılar

Kimi zaman insanların sezgilerini dinlemeleri oldukça faydalı olabilmektedir ancak söz konusu yatırım piyasası ise fazla duygusallık ya da yanıltıcı sezgiler başarısız işlemler yapmanıza sebep olabilmektedir. Aynı oranda yaşanan dalgalanmalar karşısında panikleyen, acele eden, kriz yönetimi ve beklenmedik durumlarla mücadelede başarısız olan insanlar da başarısız yatırımcı profillerinden birini oluşturur. Dolar düşerken panikleyip, yükseldiğinde heyecandan kalp krizi geçirecek hale gelen yatırımcılar piyasa dalgalanmaları karşısında ne yapacaklarını bilemeyip ardı ardına yanlış işlemler yapabilir. Bunun için yaşanan beklenmeyen gelişmeler karşısında soğukkanlı durup, yapılacak hamleyi iki kez düşünmek doğru işlem için yardımcınız olacaktır. Ancak bekleme süresini çok fazla uzatmamak gerektiğini de hatırlatalım.

Güvenilir Olmayan Bilgilerle Hareket Eden Yatırımcılar

Kolaya kaçan yatırımcılar borsadan para kazanmak için piyasayı takip etmek yerine, çevresinden duyduğu kulaktan dolma bilgileri ve piyasa dedikodularını dinler. Zahmete girmemek için piyasayı takip etmeyip dedikodulara kulak asan bu yatırımcılar, her kafan çıkan ayrı sese itimat ederek birbirinden çelişkili işlemler yapar ve sonuç olarak yapılan tüm işlemler de başarısız olur. Bunun için yatırımcı için her daim piyasayı takip etmek, yaşanılan gelişmeleri analiz etmek ve yorumlamak, bunların doğrultusunda hareket etmek oldukça önemlidir. Yatırım araçları birikiminizi ve paranızı değerlendirip arttırmak için vardır ancak hiçbir yatırım aracı emek vermeksizin para kazandırmaz.

Yanlış Aracı Kurumu Tercih Eden Yatırımcılar

Yatırım yapmaya yeni başlamış yatırımcıların öncelikli olarak yaptıkları hatalardan biridir. Yatırım yapmak için aracı kurumlar oldukça önemlidir. Tercih ettiğiniz aracı kurumun lisansına, deneyimine, sağladığı hizmetlere ve yaptığı işlere dikkat ederek kurumla çalışmaya karar vermelisiniz. Bazı yatırımcılar bahsedilen faktörleri göz ardı ederek aracı kurum tercihlerini yaparak, daha yatırıma başlamadan tüm sermayesini ve birikimini kaybetmişlerdir. Bu sebeple aracı kurumunuzun, teknik altyapısının iyi olduğundan, yüksek spread oranları sunmadığından, siz yeterli bilgi ve analiz sağladığından, yönlendirme yapmadığından ve en önemlisi de yasal olduğundan emin olmalısınız.

5 Başarısız Yatırımcı Profili

Kararsız Ya Da Kararları Sık Değişen Yatırımcılar

Yatırımcıların piyasalarda başarılı işlemlere imza atabilmelerinin en önemli şartlarından biri de kararlı olmalarıdır. Kimi yatırımcılar verdikleri karardan tatmin olmayarak sık sık karar değiştirirler. Belirlenen stratejiye sadık kalmayıp an be an karar değiştiren yatırımcılar en büyük hatalardan birini gerçekleştirmiş olurlar. Piyasada yapılması gereken gerekli bilgileri sağlayıp analizleri yaptıktan sonra belirlenen stratejiye sadık kalmaktır. Elbette bu kaybettireceği belli olan yatırımda ısrarcı olmak demek değildir. Tedirginlik duyulan anlarda stratejiye sadık kalmak, panikle yapılacak hataları engeller. Dolayısıyla başarılı bir yatırımcı kurduğu stratejiyi her panik anında değiştirmez, kararlarına ve kendine güvenir.

Yetersiz Sermayeli Yatırımcı

Borsadan nasıl para kazanılır diye düşünenler için ilk ve en önemli husus belli bir miktar sermayeye sahip olmak gerektiğidir. Sermaye küçük ya da büyük olabilir, küçük sermayelerle de yatırım yapılabilir. Ancak her zaman için sermaye ile risk ve beklentiler arasında bir orantı olmalıdır. Doğru ve küçük adımlarla hareket etmek, yüksek beklentilerle girilmiş aşırı riskli hareketlerden daha pozitif sonuçlar doğuracaktır.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.