İhtiyaç (Tüketici) Kredisi Nedir? Kaç Ay Vade İle İhtiyaç Kredisi Verilir?
Eğitim giderleri, düğün masrafları, acil nakit ihtiyaçlarınız, iş yeri kurma giderleri, seyahat, acil sağlık masrafları gibi çeşitli nedenler ile bankalardan talep edilen krediye ihtiyaç kredisi diyoruz. Bankaların hizmet sunduğu krediler arasında en çok talep gören ihtiyaç kredisi olmaktadır.
Bankalar ihtiyaç kredilerini 2016 yılının Ekim ayı öncesine kadar en fazla 36 ay vade ile veriyorlardı. Yasalar ile oluşturulmuş 36 ay sınırlaması Ekim aybaşı itibari ile kaldırıldı. Bankaların sunabileceği ihtiyaç kredileri en fazla 48 ay vade ile verilecek maddesi getirildi. Böylece geniş vadeler ve düşük aylık taksit ödemesi isteyenler için önemli bir gelişme oldu. Bütün bankalar bu kurala uymak mecburiyetindedirler. Hangi bankada ihtiyaç kredisi kaç ay düşünmeniz gerek kalmıyor.
48 Ay Vadeli İhtiyaç Kredisi Veren Bankalar
Kredi vade sayısının yükselmesi ile birlikte ihtiyaç kredilerinin faiz oranlarında da yükselişler olmaya başladı. Bazı bankaların kredi faiz oranları sabit kalsa da bazı bankların faiz oranları artışa geçti.
Bankaların hâlihazırda değişik vadelerde kampanyalı ihtiyaç kredileri sunmaktadırlar. Bunun yanı sıra çoğu banka tarafından 48 ay vadeli kredi olanakları da kullanılmaya başlandı.
48 ay vadeli kredi bankalar, faiz oranları ve masraflar bankaların resmi internet sayfalarında yer alıyor. Ziraat Bankası, İş bankası Akbank, Halkbank, Garanti bankası, Deniz Bank,YapıKredi, Vakıfbank, Ing Bank, QNB Finansbank tarafından 48 ay vade ile ihtiyaç kredisi vermektedirler. Ayrıca katılım bankaları olan Türkiye Finans, Albara Türk, Kuveyt Türk, Ziraat katılım ve Vakıf katılım bankaları da ihtiyaç finansmanı ürünlerini 48 aya varan vadeler ile sunmaya başlamışlardır.
Farklı faiz oranları ile sunulan ihtiyaç kredilerinin faiz oranları incelendiğinde % 1,11 ile % 1,75 arasında değişkenlik gösterdiği görülmektedir. Bankaların bazılarında ise 48 aya varan vade imkânlı ihtiyaç kredisi kampanyaları göze çarpıyor. Bu kampanyalardan kısaca bahsedelim.
- 24 Kasım Öğretmenler gününe özel MEB bünyesinde veya teşkilatlarında kadrolu olarak görev yapan ya da emekli öğretmen olanlara özel olarak düzenlenmiş 48 ay vadeli % 1.13’lük faiz oranına sahip ihtiyaç kredisi sunulmaktadır. Kredilerde masraf olarak hayat sigortası ve standart olarak alınan % 5’ lik kredi tahsis ücreti alınmaktadır.
- QNB Finansbank 50.000 TL’ ye varan kredi tutarları ve 48 ay vade için %1.11’lik bir faiz oranı uygulamaktadır. Masraf olarak aynı şekilde hayat sigortası ve kredi tahsis ücreti alınmaktadır.
- İş bankası tarafından 50.000 TL ve 48 aya varan %1,13’lük ihtiyaç kredisi kampanyası yürütülmektedir. Kampanya 2016 Kasım ayının sonuna kadar geçerli kalacaktır. Masraflar hayat sigortası ve kredi tahsis ücretidir.
- Ziraat Bankası tarafından da masrafsız tüketici kredisi kampanyası bulunmaktadır.
- Garanti Bankası ise 50.000 TL tutarında 48 ay vadeleri ihtiyaç kredisi kampanyasında %1.14’lük faiz uygulaması yapmaktadır.
- Halkbank özel sektör, kamu çalışanı, emekli ,maaş müşterisi olanları düşünerek ayrı ayrı kampanyalar yapmıştır.48 aya varan vade imkânı olan kredi faiz oranları %1.11 ile % 1.26 arasında masraflı-masrafsız olmasına göre değişiklik göstermektedir.
- Akbank 30.000 TL ve üzeri kredi talepleriniz için % 1.15’den başlayan faiz oranı ve 48 ay vade ile kampanyasını sunmaktadır.
- Faizsiz bankacılık uygulaması olan katılım bankacılığı aracılığı ile finansman kullanmak istiyorsanız Kuveyt Türk tarafından % 1,30’luk kar payı ile 48 aya varan vadeli kampanyayı inceleyebilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan İpotekli ihtiyaç kredisi nasıl çekilir başlıklı makalemizde en ucuz kredi, ihtiyaç kredisi hesaplama ve krediler hakkında bilgiler verilmektedir.