40’lı Yaşlarda Kaçınılması Gereken Finansal Hatalar
Yaşınız İlerledikçe Daha Tutumlu Olmalısınız
İnsanlar genç yaşlarında daha fazla hata yapmaya meyillidirler. Yaş ilerledikçe genellikle daha olgun ve sakin düşünürler. Ancak bazı insanlar genç yaşlarında da oldukça olgun ve soğukkanlı düşünebilirler. Bu finansal konularda da aynıdır. İnsanların geneli finansal açıdan genç yaşlarında daha fazla savurgan ve hatalı davranırlar. Finansal hataları genç yaşlarında daha fazla yaparlar. Ellerinde olan sermayelerini yatırım araçlarında değerlendirirler ancak borsada yapılana hatalar gibi birçok gata yapabilirler ve ellerindeki sermayeleri de kaybederler. Gençken alınan borsa riski ile ilerleyen yaşlarda alınan riskler daha farklıdır. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki; bazı insanlar gençken de finans konusunda daha olgun ve garantici düşünebilirler. Elde ettikleri kazançları daha iyi kullanırlar. Ancak bu olumlu davranış belirli bir yaştan sonra tersine dönebilir. O sebeple 40 yaşından sonra da dikkatli ve finansal hatalar yapmadan yaşamakta fayda olacaktır.
Hayatınızı Kontrol Altında Tutun
Finansal hataları 40 yaşından sonra yapmak daha riskidir. Çünkü hatayı telafi edecek zamanınız ve enerjiniz azalmış olabilir. Bu nedenle yatırımlarınızı daha akıllıca yapmalısınız. Borsa riski ve borsada yapılan hatalar pahalıya patlayabilir. Bu nedenle 40 yaşına kadar elde ettiğiniz birikimleri kullanırken daha garantici olun ve yatırımlarda aldığınız riskleri azaltın. Ayrıca bu yaşlarda insanalar daha gösterişli ve kontrolsüz davranabilirler. Bu nedenle lüks arabaları, lüks evleri ve gösterişli tatilleri aklınızdan çıkarın. Lüks restoranlarda yemek yeme alışkanlıklarınızdan biraz da uzaklaşın. Yaşınızla orantılı olarak hayat standartlarınızın da olgunluğuna ağırlık verin. Eğer 40 yaşınıza kadar verimli yatırımlar yapmışsanız bu yaştan sonra geliriniz de artacaktır. Arabanızı yenilemek, üst üste tatillere çıkmak, lüks hobiler edinmek gibi alışkanlıklara sahip olabilirsiniz. Kenardaki tasarrufunuzu ihmal etmeyin. Tasarruf yaparak alışkanlıklarınızı azaltma yolunu tercih edin. Sık yaptığını ve lükse kaçan harcamaları karşılayacak geliriniz olabilir ama siz yine de tasarruf yapmaya ve lükse kaçan harcamaları sınırı aşmadan geri çevirmeye çalışın.
Sağlığınızı Unutmayın
Ülkemizde ve dünyada oldukça dalgalı ve dengesiz bir ekonomik yapı vardır. bu nedenle kenarda mutlaka acil durum fonlarınız olsun. Böyle bir kriz ortamından sizin ve çocuklarınızın etkilenmemesi adına bu fonlar son derece önemlidir. Fonlar kapsamına ev masraflarınızı, çocuklarınızın okul masraflarını ve hayatınızda süreklilik arz eden tüm giderlerinizi dâhil edin. Finansal hatalar yaptığınızda bunları bir daha yapmamaya özen gösterin. Borsa riski ve borsada yapılan hatalar sizleri ekonomik açıdan zayıf duruma düşürebilir, bunu da unutmayın. Sağlık açısından da düşünün. Kendi sağlığınıza önem vermezseniz, ilerde sizin güçsüz olmanız demek ailenizin güçsüz olması demek bunu unutmayın, sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Düzenli beslenme, sağlıklı yaşam kurallarına uymanın yanı sıra stresten uzak tutan hobiler edinmeyi unutmayın. Kendinizi çok yormayın ve sürekli sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin.
Psikolojik Olarak Zinde Kalın
Fiziksel olarak kendinizi hazır tutmanız yanında psikolojik olarak da kendinizi hazır tutun. Emeklilik için geçen ve kalan süreleri hesaplamayın. Kendinizi zinde tutun ve emeklilik sigortasını ihmal etmeyin. Unutmayın ki belli bir yaştan sonra sizler için asıl yatırımlar bunlar olacaktır. Emeklilik yıllarınızın iyi geçmesi adına elde edebileceğiniz kazanımların emeklilik fonlarına aktarımı sizi ilerde kurtaracak unsurlardan biri haline gelebilir. Psikolojik olarak daha azına sahip olmak ancak çok yaşlanan insanlar için geçerlidir. Siz halen ruhen gençsinizdir. Yaptığınız yatırımlar ve kazanımlar sizin için yeterli olabilir elbette. Ancak bunları korumak ve daha fazlası için çok hırslanmamak daha iyi olacaktır. Üstelik bunu yaparken, borçlanma katsayınızı artırmadan hareket ederseniz, daha garantici bir hayat elde etmiş olursunuz.
Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.