2017 bütün dünyada, beklenen risk ölçüleri içinde, erken fiyatlanması çok zor olan belirsizliklerle dolu bir yıl görünümü sergiliyor. Gelişmeler finans forex piyasalarında da duyarlı takip altında.
ABD
1-Yeni ABD yönetiminin genel tutumu finans piyasalarını etkileyecek en önemli noktalardan biri. Trump’ın tutumundaki ısrar, piyasaların destekleyici görünümü, ABD ekonomisindeki olumlu göstergeler doların değerlenme sürecini devam ettireceği izlenimini veriyor. Ancak ABD ile diğer ülkeler arasındaki devlet tahvillerindeki faiz oranı farkları çok yüksek seviyeye gelmiş durumda. Bu da doların önümüzdeki günlerde daha ılımlı devam edeceğini gösteriyor. Her halükarda ABD genel ekonomik politik uygulamalarının belirsiz görünümü devam ediyor. Olası gelişmeler ne piyasaların ne de Amerikan merkez bankasının duruş sergilemesine henüz izin vermiyor. Amerikan merkez bankası 3 faiz artırımı projeksiyonunu 2016 yılı sonunda ilan etti. Ancak olası gerçekleşmelerin yukarı ve aşağı yönlü riskler taşıdığını söylemek gerekir.
Avrupa
2-Avrupa’daki seçim süreçleri ve yenilenecek hükümetlerin ekonomik ve politik tutumları bir başka belirleyici etken noktası. AB ülkelerinde ılımlı bir büyüme süreci devam ederken seçim dalgalanmaları piyasalarda heyecan üretecek gibi. Avrupa ülkelerinde hane halkı ve firmaların borç oranı çok yüksek. Bu durum risk azaltma sürecini getiriyor. Dolayısıyla Euro bölgesinde ve bütün Avrupa’da ılımlı büyüme ve baskı altında tutulan bir enflasyon durumundan söz edebiliriz.
Ortadoğu
3-Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler dünya ekonomisinin geneline yansıyan sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Özellikle son süreçte Rusya – Orta Asya – Türkiye – Suriye dörtgeninde yaşanan olumlu gelişmelere ABD ve AB ülkelerinin soğuk tavrı, ekonomik olarak ülkelerin yön belirlemelerini engellemektedir. Suriye davetiyle sıcak denize nihayet inen Rus yönetimi pek çok Ticari hamle ile bölgede hareket üretmektedir. Ancak dünya ekonomisinin belirleyici aktörleri bu hareketlenmelere negatif tutumla karşılık vermektedir. Olası olumlu gelişmelerin önündeki en büyük engel bu kutuplaşma sürecidir. ABD’de olduğu gibi Avrupa ülkelerinde de radikal sağ tutumun öne çıktığını ve bu yöneticilerin agresif vurgular yaptığı gerçeğini dikkate aldığımızda 2017 belirsizliği olumsuzluğa evrilerek sonraki yıllara da negatif bir mercek kurmaktadır. Ortadoğu bölgesinde Amerikan yönetiminin İngiltere’nin ve Avrupa ülkelerinin inisiyatif kaybetmeye başlaması dünya ekonomik dengelerinin farklılaştığına önemli bir işarettir.
Gelişmekte Olan Ülkeler
4- Gelişmekte olan ülkelere sermaye akışı olumlu ve olumsuz yönde çok daha hareketli süreçlere girildiğini gösteriyor. Bu yalnızca 2017 değil, bundan sonraki dönemlerde de daha önceki yıllarda gerçekleşen akışın artık olmayacağını göstermekte. Bu durum gelişmekte olan ülkelerin genel politik ve ekonomik tutumlarına yansımış durumda. Denilebilir ki bundan sonraki süreç, Türkiye’nin de arasında bulunduğu bu ülkeler için hiç de kolay olmayacak.
Çin, Uzakdoğu
5- Çin, Japonya ve diğer uzak doğu ülkelerindeki ekonomik gelişmeler ve oluşan göstergeler 2017’de finans piyasalarında hissedebileceğimiz önemli hareketlerin izlerini şimdiden gösteriyor. Sığınacak liman arayan birikimlerin bu bölgede alternatifler bulabileceklerini söylemek mümkün. Çin’deki ekonomik gelişmeler bütün dünyayı etkileyecek ve çok konuşacağımız gelişmelere gebe.
Petrol, Enerji
6- Petrol ve enerji piyasalarındaki hareketlilik 2017 yılının denge araçlarını çok etkileyecek görünümünü veriyor. Üretici ülkelerin ve piyasa aktörlerinin ekonomi politikaları fiyatları yönlendirecek ve ticaret hacimlerini önemli ölçüde etkileyecek sonuçlar ortaya çıkacak gibi.
Tüm bu belirsizlik ortamında yatırımcıların 2017 finans piyasalarında hazırlayacakları yatırım portföylerinde olabildiğince esnek ve çok yönlü davranmaları gerçekten çok önemli. Altın ve gayrimenkul gibi sığınaklar bu dönemde gözle görünür bir şekilde öne çıksa da hareketli piyasa içinde kalmaya mecbur olan rakamları, dolar gerçeği hep göz önünde bulundurularak yönlendirmek gerekmektedir.
Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.