Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Bitcoin Nedir ve Ne İşe Yarar?

27.12.2016
502

2009 yılında hayatımıza giren ve gelişim gösterdikçe dünya finans sisteminde köklü değişiklikler yaptıracak ölçüde büyük bir buluş olduğu belirtilen, uğruna yepyeni süper güçlü işlemciler geliştirilen dijital para birimi bitcoin hala tam olarak anlaşılabilmiş değil. Bitcoin nedir, hangi evrelerden geçip günümüze gelmiştir, nerelerde kullanılır ve bugün hangi noktada sorularına cevap aramaya çalışacağız.

İlk çıktığı zamanlarda bir bitcoine 70 cent değer biçilirken günümüzde bir bitcoin yaklaşık 740 dolar yani 2600 TL değerinde. Bu da onu araştırmaya, üzerinde düşünmeye değer kılıyor.

Bitcoin Nedir?

Bitcoin, 2009 yılında takma adı Satoshi Nakamoto olan, kim olduğu yıllarca spekülasyonlara neden olan, hakkında sayısız teori üretilen ve geçtiğimiz Mayıs ayında kimliğini açıklayan Avusturalyalı girişimci Craig Wright tarafından deneysel olarak geliştirildi. Hiçbir devletin merkez bankası ile bağı olmayan, resmi bankacılık işlemlerinin ve saatlerinin tamamen dışında olan ancak ülkelerin para birimleriyle alınıp satılabilen dijital bir para birimi bitcoin. İlk çıktığı dönemlerde kâğıt paranın alternatifi gözüyle bakılan, Dolar ve Euro’nun yerini alacağı koşulan bitcoin her ne kadar üzerinde hala ciddi soru işaretleri olsa da günümüzde kendi borsasını dahi oluşturmuş durumda.

Bitcoin Madenciliği Nasıl Çalışıyor?

Bitcoinlerin üretilmesini, yeni üretilen bitcoinlerin sisteme dahil edilmesini sağlayan, aynı zamanda da sistem için çok kritik hesap kayıtlarını da tutan işlemler bütününe sizin de pek çok defalar duyduğunuz İngilizcesi mining olan bitcoin madenciliği denilmektedir. Bitcoin madenciliği ortaya çıktığı ilk günden bu yana birçok gelişim sürecinden geçti. İlk zamanlar bilgisayarların işlemcileri (CPU) ile yapılan madencilik, işlemcilerin yavaş iş üretmesinden ötürü işlemcilere göre 50-100 kat daha hızlı ekran kartları (GPU) ile yapılmaya başlandı. Ekran kartlarının yerini ise tamamen bitcoin üretmek için tasarlanmış ASIC işlemcileri aldı. Bitcoin madenciliği tek başınıza girişebileceğiniz bir iş olmaktan çoktan çıkmış durumda. Sadece bitcoin üretmek için milyonlarca dolar sermayeyle kurulmuş, yüksek enerji faturalarından kurtulmak için İzlanda gibi elektriğin çok ucuz olduğu yerlerde dahi işletme açmış şirketler mevcut.

Bitcoin Nedir ve Ne İşe Yarar
Bitcoin madenciliğine bu kadar yatırım yapılmasının ve zor bulunmasının nedeni ise herkes istediği anda bitcoin üretmesin diye Satoshi Nakamoto tarafından bilerek tasarlanmış güvenlik algoritmasından kaynaklanıyor. Aslında en basit anlatımla Güney Afrika’daki yüzbinlerce km2’lik alanda 1mm’lik elması arıyorsunuz. Ve bunu tek başınızla elinizle aramak ne kadar zorsa gelişmiş teknolojilerle ve yüzlerce kişiyle aynı anda yaptığınızda başarı oranınız da artıyor.

Bitcoin Nasıl Alınır ve Nelerde Kullanılır?

Bitcoin kullanabilmek için sanal cüzdan oluşturmanız şart. Sanal cüzdanınızı coinbase.com, circle.com gibi sitelerden oluşturabilirsiniz. Bitcoin almak için koinim, indacoin, coinsbank gibi siteleri kullanabilirsiniz. Bitcoin ile alışveriş yapmanın avantajları olarak ödeme özgürlüğü sunması, aynı zamanda bir yatırım aracı olması, gerçek kimliğiniz ortaya çıkmadan kullanılabilmesi sayılabilir. Türkiye’de bitcoin kabul ettiğini açıklayan firmalar coinmap.org sitesinde yayınlanmaktadır.
Bitcoin popülerliğini dolayısıyla değerini artırdıkça bitcoin yatırımcıları da şanslarını bu yeni yatırım aracında denemeye başladılar. Bitcoinin değerini artıran en etkili belki de tek etken talep prensibidir. Kısa zamanlarda çok yüksek artış gösterdiği gibi bir gün hatta saatler içerisinde yüzde 20’lik, 30’luk değer kayıpları da söz konusu olabilir. Gündemden düşmemesi, konuşuyor olması nedeniyle yatırım için çok cazip görünse de birikimlerinizin tamamını yatırmak için bitcoinin yüksek riskli bir yatırım aracı olduğunu unutmayın.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.