Nakit para sıkıntısı çeken herkes artık çareyi bankalarda buluyor. Devlette kredi kullanımına olan bu artışı göz önünde bulundurarak konuya bir çeki düzen vermeye karar verdi. Devlet bu konuya el atarak düzenlemeler yaparken özel sektör bankacılığından da konuya ilişkin düzenlemeler yaptı. Hem özel sektör tarafından hem de devlet tarafından yapılan yeniliklerin sonucunda ortaya kredi notu gibi bir platform çıkmıştır. Kişinin mali geçmişinde neler yaptığı bankalara ne kadar borçlandığı, borçlarını geciktirme durumu gibi konular göze alınarak kişiye ait bir kredi notu oluşturulmaktadır. Kredi notu uygulaması bu kadar önemli bu konuda en çok önem çıkan KKB (Kredi kayıt Bürosu) tarafından oluşturulan Findeks’tir. Sizlerin bu konuda daha fazla bilgi sahibi olabilmesi için Findeks kredi notu konusunu 10 maddede inceleyeceğiz.
Findeks Kredi Notu Neye Göre Hesaplanır?
Findeks kredi notu hesaplanırken tüketicinin bazı özellikleri göz önüne alınır. Bunlar, kredi kart ödeme düzeyi bireysel kredi ödeme alışkanlığı (30), yeni kullandığı krediler (%20), kredi kullanım miktarı (%15), mevcut borç ve hesap durumu (%25) bunlardan farklı bazı durumlarda göz önüne alınarak kişinin notu hesaplanır.
Findeks Kredi Notu Ne Anlama Gelir?
Findeks kredi notu kişinin 0-1900 rakamları arasında alacağı bir puandır. Eğer kişinin kredi notu 1900’e yakınsa riskli müşteri olma durumu azalır, 0’a yaklaştıkça da tüketicinin riskli olduğu anlaşılır. Yani bir bankadan yapacağınız işlemler olumlu sonuçlansın istiyorsanız puanınızın 1500 ve üzerinde olması gerekmektedir.
Findeks Kredi Notu Renkleri
Findeks tarafından kişiye verilen puanların bir de renkleri vardır. Findeks, tüketicileri 3 grupta yani üç renkte derecelendirmiştir. Bunlar sarı, kırmızı ve yeşildir. Yeşil renk; kişinin güvenilir olduğunu, kredi notunun yüksek olduğunu ifade eder. Sarı renk; kredi konusunda nötr olan grubun simgesidir yani bu renk kredi notu ne yüksek nede düşük olanlarındır. Kırmızı renk; kredi konusunda en riskli olan gruptur ve kredi notları düşüktür.
Findeks Kredi Notu Renkleri Hangi Puanları İfade Eder?
Findeks Kredi notunun farklı renklere ayrıldığını az önce belirtmiştik. Bu renklerin puanları mevcut. Yeşil renk 1499 ile 1900 arası puanları, sarı renk 699-1499 arası olan puanları ve son olarak kırmızı renk 0-699 arası puanları ifade etmektedir.
Findeks Kime Aittir?
Türkiye’de 9 banka bir araya gelerek Kredi Kayıt Bürosu A.Ş.’yi oluşturmuştur Findeks’te bu kuruma bağlı bir platformdur.
Findeks Kredi Notu Değişir mi?
Findeks kredi notu değişebilir. Bir tüketicinin kredi notu yüksekse bu düşmeyeceği anlamına gelmez yada tüketicinin kredi notu düşükse buda yükselmeyeceği anlamına gelmez. Findeks sürekli kendisini güncelleyen bir uygulamadır. Kredi notu düşük olan tüketici artık ödemelerini düzenli yaparak kredi notunu yükseltebilir. Ayrıca kredi notu yükseltmek konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız Findeks uzmanları ile görüşünüz.
Findeks Kredi Notu Herkes İçin Geçerli midir?
Bankalarla kredi kartı veya kredi kullanımı üzerinde ilişkisi bulunan her tüketici için geçerlidir.
Findeks Kredi Notu Öğrenme
Findeks kredi notunuzu öğrenmek istiyorsanız www.findeks.com adresine girerek üye olmanız gerekli. Direkt link işinizi daha da kolaylaştıracaktır https://isube.findeks.com/ers/uyelik/bireyselUyelik.xhtml adresi ile ulaşabilirsiniz.
Findeks Kredi Notu Öğrenme Ücretli midir?
Findeks kredi notunuzu öğrenmenin karşılığında devede kulak dahi kalmayacak bir ücret ödemeniz gerekecektir. Findeks ’in geliştirdiği aylık veya yıllık paketlerden edinerek de kredi notunuzu takip edebilirsiniz.
Findeks İletişim
Findeks hakkında daha fazla bilgi almak için iletisim@findeks.com adresine mail atabilir ya da 444 4 522 numaralı telefonu arayarak yetkililerle görüşebilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Kredi Notu Düşüklere Kredi Veren Bankalar Hangileridir ? başlıklı makalemizde Banka kredileri için başvuru, en uygun kredi ve Kredi Notu Düşüklere Kredi Veren Bankalar hakkında bilgiler verilmektedir.
View Comments (1)
Kredi notu mu ogrenmek istiyorum kredi çekmek istiyorum